Mobil Yazılım Hangi İşletim Sistemli Cihazlarda Kullanılır?

İşletim Sistemi ve Cihazlara Göre Kullanımı

Kullanılan cihazların elektronik kısmını insan vücuduna benzetilir, insan vücudunu da çalıştıran yöneten ve organlar arasındaki senkronizasyonu ruh sağladığı bilinir. Elektronik cihazların işletim sistemleri olarak bilinen programlar da onların ruhu olarak bilinir. Farklı kültürlerdeki insanların davranışları nasıl birbirlerinden farklı ise kullanılan cihazlara göre onların farklı parçalarının iletişimini sağlayan kullandıkları programlarında farklılık göstermesinin yanı sıra yapabilecekleri işlerde farklılıklar göstermektedir. Bu fark gelişmiş toplumların ürettiği ürünlerle gelişmemiş toplumların ürettikleri ürünleri karşılaştırarak anlaşılabilir.

Evde, iş yerinde kullanılan masaüstü ve laptop gibi bilgisayarların geneli Microsoft firmasının Mobil Yazılım Hangi İşletim Sistemli Cihazlarda Kullanılır?ürettiği Windows sistemlerini kullanmaktadırlar. Bunun yanı sıra açık kaynak kodlu denilen ücretsiz dağıtılan Unix tabanlı sistemlerde kullanılmaktadır. Büyük şirketler ve bankaların merkezlerinde bulunan çok büyük kapasiteli sunucu bilgisayarlar (server) kullanırlar. Elektronik cihazlarda yapılacak işin zorluğuna ve cihazın kaldıracağı güce göre sistemler kullanılmaktadır.

Hayatımızın hemen hemen her safhasında kullanılan cep telefonlarında ve tabletlere uygun daha az işlem kapasitesine uygun sistemler kullanılmaktadır. Bu sistemlere uygun onların dili ile yazılmış programlar gerekmektedir.

 Kullanılan Sistem Yazılımları

IOS Apple firmasının ürettiği cihazlarda kullanılabilmekte iken Google’ın açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak bütün firmaların cihazlarında kullanımına izin verdiği Android sistemi de öne çıkan sistemlerdir. Yapılan araştırmalara bakarak bu işletim sistemlerinin sisteminin dünyada en çok kullanılanlar arasında görülmektedir.

Windows 10 mobile, Microsoft’un ürettiği cihazlarda kullanılırken ve Blackberry 6.0 işletim sistemi Blackberry firmasının kendi ürettiği sistemlerde kullanılan diğer sistemlerdir. Akıllı telefonların ilk çıktığı yıllarda Nokia firmasının cihazlarında kullandığı “Symbian” adı verilen işletim sistemi de olmasına rağmen Nokia firması bu sistemi geliştirmeyi geçtiğimiz yıllarda durdurduğunu açıklamış ve o da telefonlarında Windows 10 işletim sistemi kullanmaya başladığını bildirmiştir.

Her sistemin sahibi olan programlayıcı sisteminde çalışabilecek programların bulunduğu kendi sistemlerine özel mağazalar oluşturmuşlardır. Bu mağazalarda yalnızca cihazda bulunan sistemlere uygun programların çalıştırabileceği yazılımlar yayınlanmaktadır. Telefonlarda kullanılan sistemler aynı zamanda tabletlerde de kullanılmaktadır.

Kullanımına yerine göre mobil yazılım hangi işletim sistemli cihazlarda kullanılır? Sorusunu akıllı telefonlar ve tabletler olarak cevaplayabiliriz. Şirketlerin farklı işler için ürettiği sayaç okuma, sipariş alma gibi fonksiyonları olan el cihazlarında da bir ana sistemin yanı sıra o işe uygun programlarda kullanılmaktadır.