Yerli Ve Yabancı Sinema Sektöründe Ne Tür Farklar Vardır

Öncelikle genel bir bakış öne sürmeliyiz. Yabancı yönetmenler ve yabancı film sektörünün ele aldığı konular; yabancı filmler kategorisine giren eserlerin beyaz perdeye uyarlanışı ve anlatılmak istenen konular, en önemlisi de Türk sinemasında ki bilim kurgu kategorisin eksikliği…

 ELE ALINAN KONULAR:

Yabancılar da ki sanata bakış açısı, özellikle batı, ”tutan konuyu yapma” üzerine değil ”yazarın Yerli Ve Yabancı Sinema Sektöründe Ne Tür Farklar Vardıranlatmak istediğinin” üzerine olduğu için kesinlikle farklı tatlar, farklı düşünceler ve farklı hazlar hep birlikte oluyor. Bir filminde bilim kurgu yönetmenliği yapmış olan bir yönetmen, öteki filminde tarihsel bir konuyu işleyebiliyor ve bunu yaparken asla sırıtmıyor ki bu oyuncular içinde geçerli bir husus.

Evet, oyuncuların ve yönetmenlerin kendilerini filmleriyle, dizileriyle, eserleriyle benimsetmesi değerli bir şey ancak bunun etkisinde kalıp diğer konuları ve olayları işleyememesi ya da işlememesi yaptığı sanatın değerini düşüren bir olay. Bahsettiğim konuda en çok takdir ettiğim yönetmen ”Avatar” filminin yönetmenidir.

James Cameron belki de film tarihinde bu değişimleri en mükemmel şekilde ve başarıyla beyaz perdeye taşıyan yönetmendir. Türk sinemasında ise özellikle yeni nesilde bu tür bir yönetmene sahip değiliz ve bu bizi sürekli ”tutan film” çeken bir neslin oluşmasında önemli bir etken.

 BİLİM KURGU KONUSUNA GELECEK OLURSAK

Öncelikle bu konunun derhal değerlendirilmesi gerekir. Günümüzde tarihsel anekdotların, en basit aşk hikayelerinin bile bilim kurgusal filmleri çekilirken, filmlerin efekt ve canlandırmalarına milyonlar harcanırken Türk sinemasında dişe dokunur bir bilim kurgu filminin olmaması ciddi bir eksikliktir.

Evet, özellikle dizi sektöründe başarılarımız yadsınamaz ancak bizim bir an önce sinema camiası olarak bu konuda bütünleşmemiz ve sağlam bir film çıkarmamız, bu film ile örnek olmalı, bu konuda kendimizi geliştirmemiz gerek.