Sanayi Kolları Nelerdir, Kaça Ayrılır?

Sanayi alanı, ham maddelerin işlenmiş bir hale getirilerek değerlendirmeyi sağlayan araç ve işlemlerin tamamı olarak ifade edilebilir. Günümüzün modern sanayi alanı, oldukça uzun bir geçmişe ve her yönüyle farklı araştırma ve icatların sonucuna dayanmaktadır. Başlangıç aşamasında toplayıcılık ile geçim sağlayan insanlar, neolitik dönemlerde yerleşik yaşama geçmesi ile beraber en başta hayvansal ve tarımsal ürünleri işlemeye başlamıştır. Aynı zamanda çevresinde bulunan ham maddeleri işleyip günlük yaşamda kullanılmaya başlanmıştır. 19ncu döneme gelene dek farklı üretim yerlerinde ham maddeleri işlenmiş malzemeler edinilmeye başlamıştır. Sanayi kolları nelerdir ve bu alanlarda ne tür işlemler yapılır bilmek gerekir.

Ayrıca sanayi kolları arasında besin yani gıda sanayisi öne çıkmaktadır. Hammaddesi hayvansal ve tarım ürünlerine dayalı olan bir sanayi alanı olduğu söylenebilir. Sanayi kolları dahilinde bu alanın ikinci sırada yer aldığı da bilinmelidir. Gıda sanayi alanı, tarımsal ürünlerin yoğun bir şekilde yetiştirildiği noktalara yakın alanlarda kurulmaktadır.

Bir diğer sanayi kolu ise deri, tekstil ve dokuma sanayi alanıdır. Ülkemiz genelinde mevcut olan en gelişmiş sanayi kolu olarak da belirtilmektedir. Ayrıca en fazla işçinin bu sektör genelinde çalıştığı da söylenebilir. Üretim işleminin büyük bir kısmı ihraç edildiğini de belirtmek gerekir. Maden sanayisi de ülkemiz genelinde dikkat çeken kollardan biridir. Bu sanayi alanı dahilinde alüminyum, demir ve çelik, bakır işleme gibi fabrikalar yer almaktadır. Ülkemizin pek çok noktasında da bu fabrikaları görmek mümkündür.

Sanayi Kolları

Bu sanayi kollarının yanı sıra ‘sanayi kolları kaça ayrılır? ’ Derseniz eğer bu soruya yanıt olarak; kimya sanayisi, makine sanayisi, orman ürünleri sanayisi ve çimento, seramik ve cam sanayisi olmak üzere toplamda 7 tane sanayi kolu dikkat çekmektedir. Makine sanayisi kapsamında İstanbul, Bursa, Adapazarı, İzmit, Adana ve Konya gibi alanlarda otobüs, otomobil ve kamyon fabrikaları mevcut durumdadır. Adapazarı ve Eskişehir’de ise vagon ve lokomotif fabrikaları yer almaktadır. Kimya sanayisinde ise; petrokimya, lastik, ilaç ve gübre fabrikaları mevcut durumdadır. Orman ürünleri sanayisinin en çok Karadeniz Bölgesinde gelişme gösterdiği söylenebilir. Zira kağıt ihtiyacının bir bölümü ithal edilmektedir. Seramik, çimento ve cam sanayisi ise, hammaddesinin taş ve toprağa bağlı olduğu bir alandır. Bu malzemelerin fabrikaları da ülkemiz genelinde yaygındır.