Velayet Kaç Yaşına Kadar Anneye Verilir?

Çocuğun velayetinin kime verileceği boşanma sürecinde belirlenen önemli kararlardan bir tanesidir. Bu karar çocuğun tüm geleceğini, psikolojisini ve karakterini etkileyecektir. Tüm bu sebepler nedeniyle mahkemeler tarafından en önemsenen davalardan bir velayet davasıdır. Velayet davaları hakimin karar vereceği ve karar verirken de belli başlı noktalara dikkat ettiği önemli davalardır. Kanunda velayetin anneye verilmesinin zorunlu kılındığı bir yaş aralığı yoktur.

Karar mahkemenin inisiyatifindedir. Fakat yazılı olmayan bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar henüz bebek olan yürüyemeyen ve konuşamayan çocukların velayetinin anneye verilmesi noktasını da içermektedir. Mahkemenin ilk kararı velayetin anne tarafına verilmesi yönünde olacaktır. Çocuğun çok küçük olması annesinin sütüne ve bakımına ihtiyacı olduğu anlamına gelmektedir. Buda birçok velayet davasında çocuğun anneye verilmesi ile sonuçlanmaktadır. Tabi ki bazı istisna durumlarda bulunmaktadır. Annenin çocuğu almak için uygun olmadığı durumlarda velayet direk olarak babaya verilecektir.

Cinsiyet faktörünün velayet üzerindeki etkili midir?

Çocuğun velayetinin verilmesi konusunda bazı noktalara dikkat edildiği bilinmektedir. Fakat cinsiyet dikkate alınan noktalardan biri değildir. Mahkemenin çocuğun cinsiyetini bir velayet verme sebebi olarak göstermesi mümkün değildir. Çocuğun velayetinde göz önüne alınan en önemli nokta yaştır ve cinsiyet kesinlikle dikkate alınmayacaktır. Çocuk kız ya da erkek olsun fark etmeksizin anneye ya da babaya verilebilmektedir. Bu noktada maddi imkanlar ve çocuğa hangi tarafın daha iyi bakacağı gibi faktörler göz önüne alınmakta fakat cinsiyete bağlı olarak herhangi bir karar verilmemektedir. Örneğin; çocuk çok küçükse erkek de olsa kız da olsa anneye verilecektir. Bunun sebebi çok ufak olan bebeğin temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğidir.

Velayet hakkı hangi durumlarda biter?

Velayet süreci çocuk 18 yaşına gelene ve yetişkinliğe adım atana kadar devam etmektedir. Çocuk 18 yaş sınırını geçtiğinde bu hakta son bulacaktır. Velayet sürecinin bitmesine enden olan farklı durumlarda bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı velayeti alan tarafın çocuğa iyi bakmaması ve bunu önemsememesidir. Tüm bu durumlar sürekli devam ettiğinde karşı tarafa velayet davası açma hakkı doğmaktadır. Böylece velayet hakkı son erecek ve diğer tarafa geçecektir.